Balkány címere

Hasítással saruzott pajzs.

Első (jobb) mezejében fegyverzett letépett sasfej tart a csőrében egy csatabárdot. A mező arany, a sas fekete, a bárd bíbor /emlékeztet Szt. László besenyők (bese= sas) feletti diadalára – csatabárd az ő attributuma/.

Balkány címere

Második (bal) mezőben a rozs és a búza, valamint az ekevas a település egykori pecsétjeire utal. A mező vörös, a gabona arany, a baloldalon álló zöld nád és természetes (barna) termése, a zöld sás a település nevét idézi (mocsár, láp, posvány, nyílt vizi fürdő stb.)

Az alsó ék kék mezejének zöld fészkében ezüst pelikán szintén három ezüst fiókáját táplálja a saját vérével. Az egykori birtokosokra (elsősorban a Gencsy-családra emlékeztet.

Erre a címerre csőrsisak vagy pántos tornasisak illik foszlányokkal, sisakdíszül vágott vörösmundéros szablyát tartó kar (a Kállay, a Somossy, a Gaál és a Reviczky család címerében is szerepel szablya).

Az akantusz-leveleket mintázó foszlányok: jobbról vörös és ezüst, balról kék és arany. A címer alatt kétszer megtört és kétszer hajlított arany szalagon feketével a BALKÁNY felirat olvasható.[