Polgármesteri köszöntő

Üdvözlöm Balkány honlapján!

Pálosi László polgármester
Pálosi László polgármester

A megújulás /reneszánsz/ évében, 2008 tavaszán lettem polgármester. Szeretném, ha újjászületne ez a település a régi értékek tiszteletben tartásával.Új kezdet küszöbén tisztelettel köszöntök minden balkányi, minden közeli és távoli barangolót, aki városunk iránt érdeklődik!

Balkány történelme az írásos emlékek szerint az 1214-es évig nyúlik vissza. Sajátos és kiterjedt tanyavilággal rendelkezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megye hetedik legnagyobb területű települése, ez a nyírségi kisváros. A város híres szülötte Madár János költő.

Gazdagon adatott itt szépség és érték, csak feledésbe merültek. Volt is, aki „kiásta már az igazgyöngyöket”, de azok nem kaptak kellő nyilvánosságot, és nem hagyott eddig a város elegendő „jelet” annak érdekében, hogy a jelen és a jövő nemzedéke is megismerje, és soha el ne felejtse ezeket a kincseket. Azon leszek, hogy ezt a hiányt is pótoljam.

„ Szép ez a táj, de a barázdák vériszapos, árva rögében még most is felismerhető mérföldes léptük.” /Madár János/

Több olyan tervem van felújításokra, emlékpontok létrehozására, amelyek turisztikai szempontból is emelik a település értékét. Reményre ad okot, hogy ebben a városban élnek égi és égő lelkű emberek, akik segítenek nekem ebben a nemes feladatban.

„ … nem segíthet rajtunk senki, csak hűség és szeretet” /Madár János/

A már kétszer idézett költőnk mellett egy írónővel is büszkélkedhet Balkány. A balkányi földbirtokos lány, Gődény Irma (Mimi) és a magyar királyi őrnagy, vitéz Huszár József gyermeke: Várdy-Huszár Ágnes, aki író, irodalomtörténész, egyetemi professzor az USA-ban, Pittsburghben. Nagy sikerű társadalmi-történelmi regénye a Mimi. Egy fiatal bárónő küzdelmeit rajzolja meg a II. világháború és a holocaust borzalmai közt. Ez a regény (balkányi helyszínekkel) kötelező olvasmány a pittsburghi egyetem irodalomszakos hallgatóinak.

Kedves Ismerős és Ismeretlen Látogató!

Akár tudatosan, akár véletlenül kattintott ide, időzzön egy kicsit, nézelődjön honlapunkon, ismerkedjen meg Balkánnyal!

Időszerű rendezvényeinkről friss hírt és képes beszámolót talál. Kellemes időtöltést kívánok! S ha útja errefelé hozza, álljon meg nálunk!

A mi szép városunk 2019

Pálosi László
polgármester