Jelenünk

Balkány jelene

Polgármesterek 1990 óta:

Dr. Kun Bertalan (Független) – 1990–1996
Dankó József (Független) – 1996–2002
Marjánné Rinyu Ilona (MSZP) – 2002–2008
Pálosi László (Fidesz–MPSZ) – 2008–

Közigazgatás

A város régóta jelentős szerepet játszott a térség életében. A 19. század végétől a Nagykállói járás harmadik legnagyobb települése. Ezt követően változatlan területtel a balkányi településkörnyék központja volt, ma pedig a Nagykállói kistérség egyik városa.

Polgármesteri Hivatal

 

 

 

 

 

A Polgármesteri Hivatal
© Madura Máté / Wikipedia

A város problémáinak megoldását önkormányzati bizottságok segítik, melyben nem csak a képviselők, hanem civilek is részt vehetnek. Balkányban 4 bizottság működik, melyek a következők:

• Ügyrendi Bizottság
• Pénzügyi Bizottság
• Jóléti, Oktatási és Sport Bizottság
• Közbeszerzési Bizottság.

A Bizottságok munkáját a jegyző felügyeli.

A lakosság jelentős részének a mezőgazdaság biztosítja a megélhetést. Nagy hagyományokkal rendelkezik a település az alma és a meggy termelésében, melyek telepítése ma is folyik, akárcsak a szükséges hűtőházak építése. A szántóföldi növénytermesztésben a kukorica, a gabonafélék és a dohány termesztése a jellemző. A zöldségfélék közül a paprika, paradicsom, az uborka és az utóbbi években a dinnye termesztése a népszerű. Azonban itt is jellemző, hogy a kis parcellák – és az ebből fakadó tőkehiány – hosszabb távon nem biztosítanak jó megélhetést a mezőgazdaságban dolgozók számára.

Kossuth park

 

 

 

 

 

A Kossuth Park
© Madura Máté / Wikipedia

A lakosság harmada – 2142 fő – a kiterjedt tanyavilágban él, amely jelenleg 24 „élő” tanyabokorból áll. A megyére jellemző munkanélküliség is az ott élőket sújtja, köszönhetően alacsony iskolai végzettségüknek és a munkahelyek hiányának.

Az alapfokú oktatás-nevelés feltételei a település óvodáiban és két általános iskolájában adottak. A közel 1300 gyereknek a kötelező órákon kívül lehetősége van a zene és a tánc alapjainak elsajátítására is. A nyári szünetben hagyományőrző honismereti tábor, úszó- és lovaglótáborok nyújtanak kikapcsolódást. Az önkormányzat irányítása alatt működik a könyvtár és a művelődési ház. A környező települések színvonalas ellátását is szolgálja a 2002-ben épült modern mentőállomás. A városi rendőrőrs a Gödény-kúriában található, emellett polgárőrszolgálat is működik. A város 2007-ben elnyerte a megye legfittebb városa címet.

A város napját szeptember harmadik hétvégéjén, szombaton szokták tartani, előtte pénteken általában motorostalálkozó van.A helyi kisközösségi rádió – Alfa Rádió – 2008. november 1-jén sugározta az első adását. Elsősorban a helyi lakosságot érdeklő témákkal, helyi hírekkel foglalkozó csatorna. Igyekszik a lakosság tájékoztatásán felül műveltségi műsorokkal is színesíteni a kínálatot. Szórakoztató és zenei műsorok is megtalálhatóak benne.

Balkány 2007-ben megkapta az ipari park címet. Ennek közvetlen célja a város hagyományos fémtechnikai múltjára és jelenére épülő helyi kapacitások fejlesztése, nagy területet és jelentős munkaerőt igénylő vállalkozások működési feltételeinek, minőségi szolgáltatásainak biztosítása. A kb. 1000 m²-es Inkubátorház és Innovációs Központban biztosítják a szolgáltatások elérését és hozzáférését. Tervbe vették a Balkányi Ipari Parkot és a Hajdúsámsoni Ipari Parkot összekötő út felújítását, hogy a balkányi és hajdúsámsoni tanyavilágban élők vagy az éppen arra járók jó minőségű aszfaltúton közlekedhessenek.

Balkányi Nyugdíjas ÉnekkarZenekarok, együttesek

Balkányi Pedagógus Énekkar
Credo Együttes
Balkányi Zenészek Egyesülete

Alapítványok, egyesületek

Oktatásért Alapítvány
Balkányi Polgárőrszolgálat
Balkányi Nyugdíjas Klub
Balkányi Motorosok Egyesülete
Balkány és térsége Gazdakör