Emlékmenet a doni hősökért

 

A 2. magyar hadsereg a Magyar Királyi Honvédségnek az 1941/1942-ben érvényes hadrendben nem szereplő alakulata volt, amelyet 1942-ben állítottak fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek, és vesztek oda a -40 fokos orosz télben. (https://hu.wikipedia.org/)

 

Városunk 2020. február 7-én ezúttal nyitó állomásként kapcsolódott be a Honvédsuli Egyesület által az idén már nyolcadik alkalommal megrendezett „Emlékmenet a doni hősökért”- programsorozatba.

 

A 100 kilométeres emléktúrán résztvevők valós teljesítménnyel, s minden, az útvonalon található településen koszorúzással, díszlövések leadásával tisztelegtek azon honvédek előtt, akik a Don-kanyarban harcoltak, elestek, eltűntek vagy hadifogságba estek.

Városunkban Dr. Simon Miklós, országgyűlési képviselő, Baracsi Endre, a Megyei Közgyűlés alelnöke, Pálosi László, polgármester, Jaczkó Sándor, görögkatolikus parókus és a helyi intézmények, civil szervezetek képviselői is lerótták kegyeletüket a hősök emléke előtt.

Galéria megtekintése